Ramadhan merupakan suatu hadiah, anugerah kepada dunia
kesihatan kerana ia mampu meningkatkan taraf kesihatan masyarakat.
Umat manusia sebelum ini telah pun mengamalkan puasa dalam
kehidupan mereka. Sebagai contoh penganut agama Hindu berpuasa dan puasa mereka
dalam bahasa Sanskrit dikenali sebagai upavaasa.
Golongan Yahudi berpuasa pada hari Yom Kippur. Mengikut
kitab Perjanjian Lama dalam bab Exodus 34:28, Nabi Musa bermunajat kepada Tuhan
selama 40 hari dalam keadaan tidak menjamah roti dan air.
Melalui kajian sains didapati berpuasa, akan menurunkan
kadar glukos darah, tekanan darah, khasnya tekanan darah sistolik dan juga
lipid darah. Puasa turut mampu menurunkan berat badan.
puasa juga telah memberi peluang kepada organ-organ di dalam
tubuh badan untuk memperbetulkan semula sistem penghadaman.
Punca berlakunya pelbagai penyakit adalah disebabkan oleh
pengambilan makanan yang tidak terkawal atau lebih daripada kadar keperluan
badan. Ini menyebabkan sistem yang bertindak mengawal badan terpaksa bekerja
lebih kuat bagi mengimbangi keseluruhan pergerakan badan.
Seterusnya penyakit-penyakit seperti tekanan darah tinggi,
pertambahan lemak dan peningkatan gula dalam darah amat mudah menyerang dan
melemahkan kekuatan badan individu tersebut.
Sesungguhnya tiada ubat yang khusus bagi memulihkannya
melainkan dengan berpuasa, kerana dengannya wujudlah satu sistem yang baru
dalam badan yang bertindak mematikan sel-sel lama untuk digantikan dengan
sel-sel baru yang lebih baik dan bertenaga.
Amalan puasa yang disyariatkan oleh Allah s.w.t. terutamanya
puasa Ramadhan dapat menurunkan berat badan sehingga mencapai ke satu paras
yang dikehendaki.
Jika ia diteruskan dengan perlaksanaan puasa sunat seperti
berpuasa di bulan Rejab dan Sya'ban seterusnya Isnin dan Khamis nescaya akan
terpeliharalah tahap kesihatan seseorang bagi tempoh setahun.
Daripada sudut kesuburan seorang wanita, puasa juga
merupakan satu cara yang dapat mengurangkan kesan hormon broloktin yang
menyebabkan kemandulan.
Kesimpulannya puasa dapat merehatkan sistem tubuh dan dapat
mengelakkan pelbagai penyakit seperti kencing manis dan obesiti.
Selain itu dari sudut fizikalnya, puasa juga dapat
merehatkan tubuh badan. Secara tidak langsung, amalan-amalan buruk juga dapat
dihakis sedikit demi sedikit contohnya membantu membasmi ketagihan merokok,
dadah dan minuman keras yang boleh membawa kerosakan organ di dalam badan.
Puasa juga memberi peluang kepada organ-organ dalam badan
mengemaskinikan sistem pemprosesan supaya berfungsi semula dengan berkesan dan
efisyen. Merehatkan sistem penyahtinjaan daripada berfungsi berterusan.
Rasa lapar dapat membangkitkan semula selera makan selepas
berpuasa serta mendatangkan kecergasan badan dan kecerdasan minda.
Maka secara keseluruhannya, puasa dapat mengawal dan
mendidik tubuh badan untuk mengambil makanan yang diperlukan sahaja, seterusnya
melambatkan proses penuaan, membantu proses perkumuhan, menyingkirkan racun di
dalam badan dan menambahkan rasa nikmat makanan setelah berjaya menahan diri
daripada makan.
Dari hasil penelitian pula diketahui, puasa boleh
meningkatkan kolesterol ‘baik’ (HDL) dan menurunkan lemak trigliserol. Lemak
trigliserol merupakan bahan pembentuk kolesterol ‘jahat’ (LDL).
Bahkan, puasa juga mampu mengurangkan radikal bebas oksigen
yang ada di dalam badan. Radikal bebas oksigen yang berlebihan di dalam tubuh
akan mengurangkan aktiviti kerja enzim, menyebabkan terjadinya mutasi
(perubahan gen) dan kerosakan dinding sel.
Selain itu, bagi yang sihat, puasa akan mengurangkan risiko
terkena penyakit diabetes tipe-2. Sebab, ketika berpuasa, dengan sendirinya
kandungan kalori secara fisiologi akan berkurangan.
Hal ini akan mengurangkan pengeluaran hormon insulin dan
kadar gula dalam darah. Seterusnya ia akan meningkatkan sensitiviti hormon
insulin dalam menormalkan kadar gula dalam darah. Keseimbangan gula darah yang
baik akan mencegah penyakit diabetes.
Manfaat lain berpuasa ialah ia mendorong terjadinya
rejuvinasi (pergantian) sel-sel tubuh, membantu menurunkan tekanan darah bagi
yang menderita tekanan darah tinggi. Berat badan juga akan menurun, penyakit
kulit khususnya kulat dan ruam akan lebih cepat pulih.
Dengan berpuasa ia dapat meningkatkan kepekatan sperma,
menambah spermatozoa hidup dan meningkatkan kesuburan bagi wanita.
Bagi masyarakat Islam yang inginkan kesihatan tubuh badan
yang lebih stabil, puasa secara teratur akan memperbaiki sistem daya tahan
badan.
KESAN PENGAMBILAN BUAH KURMA SEMASA BERPUASA
Kurma adalah sejenis tumbuhan (palma) atau lebih dikenali
dalam bahasa saintifiknya sebagai ‘phonex dactylifera’ yang berbuah.
Buah kurma boleh dimakan sama ada yang masak atau yang
mentah. Kebanyakkan pokok kurma tumbuh di negara-negara Timur Tengah yang
terdiri daripada pelbagai jenis. Antara buah kurma yang terkenal ialah kurma
‘Rotab’ dari Iran, kurma di Mekah dan Madinah.
Kurma mempunyai khasiat yang tersendiri. Ia menjadi makanan
Rasulullah s.a.w.. Baginda sering menyebutkan tentang khasiat sejenis kurma
yang diriwayatkan oleh
Imam Bukhari yang bermaksud:
“Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh
Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar
bapanya meriwayatkan Rasulullah s.a.w. bersabda:
“ Sesiapa yang makan 7 biji tamar ‘Ajwad’ dia akan terkawal
daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu.”
Terdapat juga di dalam al-Quran yang menyatakan tentang
kelebihan buah kurma ketika mana Maryam sedang mengandungkan Nabi Isa a.s..
Maksudnya:
“Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia
gugurkan atasmu kurma yang masak.” (Surah Maryam: 25)
Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada
kaum wanita yang sedang dalam nifas, apabila Allah s.a.w. memerintahkan Maryam
memakannya sedang dalam keadaan lemah selepas bersalin.
Terdapat penemuan-penemuan yang dilakukan oleh pakar sains
perubatan tentang khasiat buah kurma. Ia mengandungi karbohidrat tinggi dan
membekalkan tenaga kepada manusia.
Kurma yang ada di pasaran antaranya kurma nabi, kurma madu,
kurma merah dan kurma ajwa. Selain kaya zat besi, kurma kaya kallium yang
berfungsi menstabilkan tekanan darah dan mencegah risiko lumpuh separuh badan.
Pengambilan kurma boleh mengurangkan panas badan dan boleh
meningkaykan daya pemikiran kanak-kanak.
Kurma juga kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium,
potasium, vitamin A dan C.
ANTARA KHASIAT BUAH KURMA
1. KANDUNGAN KALIUM
.Kurma boleh menurunkan risiko serangan stroke kerana
kandungan kalium yang tinggi. Nilai kalori ayng tinggi memudahkan ia dicerna
oleh tubuh. Kalium amat penting bagi fungsi tubuh terutama jantung dan pembuluh
darah. Fungsi mineral ini membolehkan denyutan jantung yang teratur,
mengaktifkan kontraksi otot dan kestabilan tekanan darah.
2. KOMPOSISI GIZI
.Buah kurma tidak mengandungi lemak, namun kandungan
karbohidrat dapat membekalkan energi (tenaga) yang yang tinggi. Kandungannya
berkisar sekitar 60 peratus pada kurma yang lembek (yang diambil ketika lembek
dan mentah) dan 70 peratus pada kurma kering (yang mengering dipohon).
Varietas kurma mengandungi gula glukosa (sejenis gula dalam
darah) atau fruktosa (sejenis gula yang terdapat dalam buah-buahan). Kandungan
gula tersebut mudah dicerna dan mudah dibakar oleh tubuh. Oleh itu, orang yang
makan banyak buah kurma akan menjadi segar dan tahan lapar kerana penyerapan gula
dalam badan berada pada tempoh
yang lama.
3. KANDUNGAN VITAMIN
.Buah kurma juga mengandungi vitamin yang penting seperti
vitamin A, vitamin B, riboflavin serta niasin. Riboflavin dan niasin akan
membantu melepaskan tenaga dari makanan dan tiamin membantu melepaskan tenaga
dari karbohidrat. Vitamin A dan niasin membantu memelihara kulit yang sihat.
4. KANDUNGAN MINERAL
.Kurma juga mengandungi banyak mineral seperti magnesium,
potassium dan kalsium. Mineral-mineral ini sangat diperlukan oleh tubuh badan.
Serat dalam buah kurma berfungsi mengaktifkan usus yang memudahkan membuang air
besar. Dalam kurma juga terdapat suatu hormon (potuchsin) yang membolehkan
pencegahan pendarahan dalam rahim.
Berbagai sumber
No comments:
Post a Comment